Praca Cukiernik

Wyróżnione oferty pracy

Cukiernik we Francji

EUROPAJOB sp. z o.o.

  • Francja
Dodana

Praca alert - powiadomienia

Cukiernik

Oferty pracy Zawęź wyniki Znaleźliśmy 75 ofert pracy

Praca zawód cukiernik

Jak zostać cukiernikiem?

Osoba, która decyduje się poświęcić zawodzie cukiernika, musi mieć pewne cechy. Aby odnieść sukces w tego rodzaju działalności, trzeba mieć dobrze rozwinięty zmysł węchu, delikatne odczucia smakowe. Powinieneś mieć dobrą pamięć, aby nie zapomnieć o wielu składnikach. Kreatywna i przestrzenna wyobraźnia jest również niezbędna dla jakości pracy. Zręczność i umiejętność szybkiego przechodzenia z jednej pracy do drugiej to ważne cechy dla cukiernika, który pomoże mu w jak najkrótszym czasie poradzić sobie z dowolnymi zamówieniami. Należy pamiętać, że wybór tego zawodu będzie dla osoby związany ze znacznym stresem fizycznym. Ponieważ zawód cukiernika polega na pracy w zespole, musisz być cierpliwy, doświadczony, przyjazny i towarzyski. Cechy takie jak nieuwaga i powolność są niedopuszczalne w tego typu działaniach.

Możesz zostać cukiernikiem, uczestnicząc w specjalnych kursach w ośrodkach szkoleniowych. Podstawowa wiedza w tym zawodzie może być również uzyskana w wyspecjalizowanych instytucjach szkolnictwa podstawowego, średniego i zawodowego. Ci, którzy chcą zostać technologami przemysłu cukierniczego, mogą kontynuować naukę na uniwersytecie.
Zapotrzebowanie na zawód cukiernika jest dziś dość wysokie i stabilne. Ten rodzaj działalności polega na mistrzowskim wytwarzaniu wszelkiego rodzaju słodyczy. Gofry, ciastka, ciasteczka, babeczki, czekoladki, galaretki, lody, kremy - to nie jest pełna lista wszystkich ulubionych słodyczy, jakie może stworzyć cukiernik. Osoba z tego zawodu przygotowuje różne rodzaje słodyczy według receptur. Ponadto jego obowiązki obejmują przygotowanie półproduktów, z których wypiekane są różne produkty.

Włoscy cukiernicy znani są ze swoich pysznych słodyczy od XV i XVI wieku. Za pionierów słodyczy uważa się jednak Arabów, którzy znali cukier od 850 lat. Istnieje mit, że tradycyjne słodycze należały do ??tajemnic państw arabskich, ponieważ w Europie baklava, chałwa i inne specjały pojawiły się dopiero w XVII wieku. Z drugiej strony pradawni Indianie mogą konkurować o prymat w cukiernictwie z Arabami, którzy już dawno odkryli wspaniałe właściwości trzciny cukrowej i zrobili z niej pałeczki cukru. Zdumiewające właściwości czekolady były znane Majom, ale jeśli uznamy, że naturalna czekolada jest gorzka, to nie można ich nazwać prekursorami cukiernictwa.

Zawód cukiernika

Cukiernik to specjalista, który zręcznie przygotowuje słodkości, desery, ciasta, czekoladki itp. Może on wykorzystywać gotowe receptury lub wymyślać nowe specjały, przez oryginalne kombinacje smaków i zapachów. Cukiernik tworzy ciasto, przygotowuje kremy, musy i dżemy, sprawdza wagę gotowego produktu, określa jego kaloryczność. Pracownik taki musi być w stanie określić jakość produktów w zależności od ich wyglądu, zapachu i smaku, musi wiedzieć wszystko o swoich właściwościach, aby harmonijnie połączyć składniki produktu, a także wiedzieć, jak zastąpić brakujący składnik. Ponadto musi dokładnie zbadać sprzęt i narzędzia do gotowania. Integralną częścią pracy cukiernika jest aspekt artystyczny. Żeby deser był piękny, musi mieć nie tylko żywą wyobraźnię, ale także dobre wyczucie piękna.

Zawód cukiernika jest bardzo popularny, zwłaszcza jeśli pracuje się w renomowanej cukierni lub restauracji. Jednak nawet w przypadku małych zamówień prywatnych można zarobić dobre pieniądze (urodziny, wesela czy imprezy firmowe). Jest to bardzo interesujący, twórczy zawód. Cukiernik, jak każdy inny kucharz, nigdy nie jest głodny. Minusami zawodu jest praca w trudnych warunkach - w zamkniętym pomieszczeniu, przy wysokich temperaturach. Cukiernicy spędzają dużo czasu przy kuchence, piekarniku itp. Kucharz-cukiernik spędza większość czasu na swoich nogach, pracując rękami. Ze względu na ciągłe degustacje (jest to integralna część kulinarnej aktywności) istnieje obawa wzrostu na wadze.

Cukiernik - wymagania

Znajomość nauk przyrodniczych (fizyka, chemia i biologia) pomoże w rozwoju. Poznanie doświadczeń zagranicznych profesjonalistów zapewni okazję do zdobycia wiedzy na temat technologii przygotowywania deserów. W przypadku zaawansowanych szkoleń warto wziąć udział w różnego rodzaju seminariach, warsztatach i szkoleniach prowadzonych przez znanych cukierników. Dzięki umiejętnościom kierowniczym cukiernik może awansować na wyższy szczebel kariery i zostać kierownikiem zmiany, sklepu lub produkcji. Niektórzy doświadczeni profesjonaliści wolą angażować się w prywatną praktykę, otwierając własne cukiernie i piekarnie. Chociaż prawie każdy może uzyskać wykształcenie w tej specjalności, nie każdy może zostać wykwalifikowanym mistrzem. Wysoce artystyczny gust, chęć do samodoskonalenia i chęć stworzenia własnego arcydzieła - to jest to, czego potrzebujesz, aby osiągnąć wyżyny w tym zawodzie.

Szkolnictwo wyższe dla cukiernika jest opcjonalne. Jeśli chcesz, możesz stać się dobrym "specjalistą" w tej dziedzinie po jakichkolwiek studiach, liceum czy technikum. Bardzo często cukiernicy mają skończone licea gastronomiczne o specjalności cukiernika. Zawód cukiernika jest odpowiedni dla kreatywnych, ale jednocześnie dobrze zorganizowanych i zdrowych ludzi. Aby być dobrym cukiernikiem, nie wystarczy po prostu kochać słodycze. Trzeba uwielbiać piec i umieć to robić dobrze.

Ile zarabia cukiernik?

Nawet młody specjalista może starać się o pracę w znanych firmach cukierniczych. Ponadto zarobki cukiernika można uzupełnić zamówieniami prywatnymi (od sąsiadów, znajomych, krewnych), jeśli specjalista jest naprawdę dobry w zawodzie. Według statystyk 30% zatrudnionych cukierników uważa, że ich możliwości kariery są minimalne. Pozostałe 70% uważa, że jest wystarczająco dużo możliwości na rozwój i osiąganie satysfakcji. Prawdopodobnie takie "rozproszenie" opinii zależy bezpośrednio od miejsca pracy i obecności (lub braku) pracodawców. Oczywiste jest, że w strukturach sieciowych (na przykład w supermarketach) konkurencja wśród specjalistów jest znacznie wyższa. Zazwyczaj nie jest trudno zdobyć pracę w tej specjalności, absolwenci szkół gastronomicznych mogą być zatrudniani przez różne kawiarnie, restauracje, renomowane sieci handlowe i zakłady produkcyjne. Ucząc się tego zawodu, ma się możliwość zdobywania doświadczenia na praktykach.

Zarobki cukiernika zależą od miejsca zatrudnienia i wielkości firmy. W zawodzie tym pracują kobiety i mężczyźni. Średnia pensja wynagrodzenia miesięcznego (mediana) wynosi 2693 PLN. Najmniejsze płace poniżej 2200 PLN dotyczą 25% zatrudnionych, podobnie sprawa dotyczy 25% zatrudnionych, którzy zarabiają więcej niż 3636 PLN. Najwięcej zarabiają cukiernicy z województw: mazowieckiego, wielkopolskiego i pomorskiego. Najniższe pensje są w województwach: podkarpackim, świętokrzyskim i warmińsko-mazurskim. Jeżeli chodzi o miasta to przoduje pod względem wysokości wynagrodzenia: Warszawa, Nowy Sącz i Sopot.