Praca Technolog żywności

Praca alert - powiadomienia

Technolog żywności

Oferty pracy Zawęź wyniki Znaleźliśmy 13 ofert pracy

Praca zawód technolog żywności

Dbanie o dobre odżywianie i zachowanie jak najdłużej zdrowia to obecnie bardzo popularny temat. W ostatnich latach odnotowany został znaczny wzrost wartości branży prozdrowotnej. Technolog żywności to zawód, który jest obecnie bardzo pożądany. Nic nie wskazuje bowiem na to, żeby w najbliższych latach sytuacja ta uległa zmianie. Technolog żywienia, dietetyk, szef kuchni oraz specjalista do spraw rozwoju produktów to zawody, które w najbliższych czasach nie stracą na swojej wartości. Co najważniejsze każdy z nich można wykonywać po ukończeniu stosownej szkoły i opcjonalnie studiów.

Technolog żywności - jak zdobyć ten zawód?

Jeśli jesteś zainteresowany zostaniem technologiem żywności, jedną z pierwszych rzeczy do rozważenia jest to, jak bardzo potrzebujesz wykształcenia. 34,5% technologów żywności posiada tytuł licencjata. Jeśli chodzi o wyższe poziomy wykształcenia, to 20,0% technologów żywności posiada tytuł magistra. Mimo że większość technologów żywności ma wykształcenie wyższe, można nim zostać, posiadając jedynie dyplom ukończenia szkoły średniej.

Może się okazać, że doświadczenie w innych zawodach pomoże Ci zostać technologiem żywności. W rzeczywistości, wiele miejsc pracy dla technologów żywności wymaga doświadczenia w roli np. kasjera. Tymczasem wielu technologów żywności ma również wcześniejsze doświadczenie zawodowe w takich rolach jak stażysta lub technik laboratoryjny.

Kluczowymi umiejętnościami, jakimi powinni charakteryzować się technolodzy żywności, są:

  • doskonałe umiejętności komunikacji ustnej i pisemnej
  • zdolność do samodzielnej pracy
  • silne zdolności analityczne i numeryczne
  • dobra umiejętność pracy w zespole
  • pewność siebie
  • drobiazgowa dbałość o szczegóły, zwłaszcza w odniesieniu do higieny i bezpieczeństwa żywności

Technologia żywności - studia

Zarówno absolwenci uniwersytetów, jak i absolwenci szkół mogą rozpocząć karierę w branży technologii żywności. Absolwenci będą potrzebować dyplomu z odpowiedniego przedmiotu, takiego jak nauka/technologia żywności, inżynieria żywności/chemiczna, biochemia, żywienie, mikrobiologia lub chemia. Posiadanie kwalifikacji podyplomowych związanych z żywnością może być korzystne, szczególnie dla kandydatów bez odpowiedniego pierwszego stopnia. Doświadczenie można zdobyć, zatrudniając się przy linii produkcyjnej żywności lub pracując jako technik. Tak jak wspominaliśmy już wyżej, do wykonywania tego zawodu nie są potrzebne studia. Oczywiście można się na nie wybrać. To z pewnością wpłynie na postrzeganie takiego kandydata w oczach przyszłego pracodawcy. Studia pokrewne z tym zawodem to: technologia żywności i żywienie człowieka oraz technologia i organizacja gastronomii.

Technolog żywności - praca

Technolodzy żywności planują wytwarzanie produktów żywnościowych i napojów. Mogą więc pracować w wielu miejscach, w tym w kuchniach, fabrykach, laboratoriach i biurach.

W zależności od specyfikacji zatrudnienia do obowiązków technologa żywienia należy:

  • generowanie pomysłów na nowe produkty i opracowywanie receptur
  • modyfikowanie i ulepszanie istniejących receptur
  • projektowanie procesów i maszyn do produkcji receptur na dużą skalę
  • utrzymywanie kontaktów z personelem marketingowym
  • identyfikowanie i wybieranie produktów od dostawców
  • testowanie i badanie próbek
  • pisanie raportów
  • monitorowanie stosowania dodatków
  • zapewnienie, że spełnione są rygorystyczne normy bezpieczeństwa żywności

Profile zawodowe technologów żywności mogą być podzielone w zależności od rodzaju ról i obowiązków.

Technolog żywności: to osoba, która określa bezpieczeństwo, jakość i legalność produktów spożywczych. Zatrudnienie w tym charakterze można znaleźć w jednostce produkcyjnej produktu żywnościowego lub przy opracowywaniu receptur żywności i napojów.

Menedżer jakości: obowiązki kierownika ds. jakości polegają na utrzymywaniu standardów z uwzględnieniem aspektów prawnych. Co najważniejsze, menedżerowie jakości są odpowiedzialni za zarządzanie wewnętrznymi i zewnętrznymi wymaganiami zarówno w zakresie żywności, jak i satysfakcji/oczekiwań klientów.

Dietetyk: zajmuje się nawykami żywieniowymi pacjentów w celu zapobiegania chorobom i różnym schorzeniom. Wspomaga także terapie odchudzające. Najczęściej pracuje w ścisłym kontakcie z lekarzami i szpitali ogólnych.

Specjalista ds. rozwoju produktu/procesu: jest zatrudniany przez różne firmy spożywcze do kontroli i zrozumienia różnych procesów i etapów stosowanych do ostatecznego wyjścia produktów.

Browarnik techniczny: uważany za ciekawy i atrakcyjny profil zawodowy. Rola piwowara technicznego polega na podjęciu odpowiedzialności za warzenie, pakowanie i marketing piwa dla restauracji lub fabryki piwa.

Szef kuchni: to osoba kierują pracą na kuchni. Sama jest odpowiedzialna za końcowy rezultat dań przygotowywanych przez zespół. Oprócz samej organizacji pracy zajmuje się również gotowaniem.

Technolog żywności - zarobki

Zarobki technologów żywienia wahają się w granicach 3890 a 5040 złotych brutto. Oznacza to, że technolog żywności może liczyć w miesiącu na kwoty od 2830 do 3640 złotych na rękę. Średnia zarobków w tym zawodzie wynosi 4670 złotych brutto, czyli 3380 na rękę.

Na lepsze zarobki może liczyć kierownik ds. jakości. Pensja menedżera jakości waha się pomiędzy 6110, a nawet 12250 złotych brutto. W przeliczeniu "na rękę" osoba wykonująca tę profesję zarabia od 4400 do 8700 złotych. Średnia wynosi jednak 8600 złotych brutto, czyli 6153 netto.

Dietetycy to osoby, których zarobki są znacznie mniejsze niż we wcześniej wspomnianych profesjach. Pensja dietetyków wynosi od 2840 do 3860 złotych brutto. Osoby wykonujące ten zawód są w stanie zarobić w ciągu miesiąca od 2100 do 2800 złotych. Ich średnia to natomiast 3210 złotych brutto, czyli 2351 netto. Oczywiście tyczy się to zatrudnienia na podstawie umowy o pracę. Osoby prowadzące własny biznes polegający na doradztwie dietetycznym są w stanie zarobić większe pieniądze.

Specjalista ds. rozwoju produktu/procesu może liczyć na pensję w wysokości od 4610 do 7880 brutto. Taka osoba na rękę otrzyma więc wynagrodzenie w granicach 3300 do 5600 złotych. Średnia dla tej profesji to natomiast 5860 złotych brutto, czyli 4220 netto.

Wynagrodzenia szefów kuchni najczęściej wynoszą od 4200 do 7400 złotych brutto. Daje to kwoty rzędu 3000-5300 na rękę. Średnia płac na tej posadzie to 5440 brutto, czyli 3924 netto.