Zawody i ich potencjał

Technik żywienia i usług gastronomicznych - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość

6 czerwca 2022

5 z 5

Ocena: 5 z 5 | 10 głosów

10 głosów

17 komentarzy
Technik żywienia i usług gastronomicznych - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość
Technik żywienia i usług gastronomicznych to wymagający zawód, który pozwala na pracę w wielu miejscach związanych z gastronomią. To zakłady dietetyki, restauracje, hotele, sale na których odbywają się wesela czy przyjęcia, a także firmy cateringowe. To masa możliwości, dlatego coraz więcej osób decyduje się na kształcenie w tym kierunku. Jest to także zawód przyszłościowy.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • na czym polega praca na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych;
  • jak zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych;
  • ile zarabia technik żywienia i usług gastronomicznych;
  • czy do pracy na stanowisku technik żywienia i usług gastronomicznych potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia;
  • jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych;
  • jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych;
  • czy zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowy.

Technik żywienia i usług gastronomicznych - na czym polega praca?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. Pomimo iż jest nowym zajęciem, cieszy się sporym zainteresowaniem wielu osób. Praca polega przede wszystkim na układaniu diet, a także ich dopasowywaniu do zasad racjonalnego żywienia. Dodatkowo osoba pracująca w tym zawodzie musi umieć estetycznie podawać dania, a także dbać o ich odpowiednie planowanie i ocenę pod względem jakościowym.

Zakres obowiązków na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych to:

  • układanie diet dopasowanych do potrzeb klientów;
  • przyrządzaniem potraw, które będą zgodne z zasadami racjonalnego żywienia;
  • przegotowywanie napojów;
  • estetyczne podawanie potraw i napojów;
  • obsługiwanie klientów;
  • planowanie i kalkulowanie kosztów;
  • sporządzeń zamówień;
  • ocena jadłospisów pod względem ich korzystności.

Jak zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych?

Aby zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych, konieczne jest ukończenie szkoły ponadpodstawowej, w tym wypadku technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkowo warto również pogłębiać swoją wiedzę uczestnicząc w wielu kursach np. barmańskim, cukierniczym czy baristy. Dodatkowo każda osoba może kontynuować naukę na studiach wyższych. Są to kierunki takie jak: technolog żywności, dietetyka, hotelarstwo i turystyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie oraz wiele innych kierunków. Istnieje wiele szkół wyższych, które są związane z żywieniem i usługami gastronomicznymi, dlatego nie będzie trudności w znalezieniu odpowiedniego kierunku kształcenia na studiach wyższych. 

Ile zarabia technik żywienia i usług gastronomicznych?

Szukasz pracy?

Technolog żywności

ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO SOLAR P.GŁĘBOCKI, T.GIL SPÓLKA JAWNA

  • Świdwin
Dodana

Starszy specjalista w laboratorium badań żywności k/m

Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej w Warszawie

  • Warszawa
Dodana

Specjalista w laboratorium badań sprzętu służby żywnościowej k/m

Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej w Warszawie

  • Warszawa
Dodana
Dodana

Specjalista w pracowni techniki, normalizacji i kodyfikacji k/m

Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej w Warszawie

  • Warszawa
Dodana

Zarobki techników żywienia są niezwykle różnorodne, a wszystko przez możliwość pracy w różnych miejscach. To nie tylko restauracje, ale także centra dietetyki i wiele innych. Szczegółowe zarobki na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych przedstawia tabela poniżej.

POZIOM WYNAGRODZENIA ZAROBKI BRUTTO ZAROBKI NETTO
MINIMALNE 3 900 zł 2 957 zł
ŚREDNIE 4 700 zł 3 469 zł
WYSOKIE 5 000 zł 3 669 zł

Czy do pracy na stanowisku technik żywienia i usług gastronomicznych potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?

Tak jak wspomnieliśmy, do pracy na tym stanowisku konieczne jest ukończenie technikum. Możliwe jest także podjęcie nauki na uczelniach wyższych. Szczegółowe informacje przedstawione zostały w tabeli poniżej.

CZY POTRZEBNE? SZKOŁY / STUDIA SZKOLENIA / KURSY
WYMAGANE Osoby, które chcą rozpocząć pracę jako technik żywienia i usług gastronomicznych muszą ukończyć technikum na tym kierunku, bądź szkołę policealną. -
PRZYDATNE - -

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych?

Ukończenie szkoły w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych daje szereg możliwości jeśli chodzi o zatrudnienie.

Każda osoba może pracować jako:

  • szef kuchni w restauracjach i barach;
  • pomoc kuchenna w restauracjach, barach i kawiarniach szybkiej obsługi;
  • manager zakładów gastronomii;
  • organizator usług cateringowych;
  • organizator imprez okolicznościowych;
  • konsultant do spraw prawidłowego żywienia.

Praca czeka w wielu miejscach. To bary, kawiarnie, restauracje, pensjonaty, hotele, zakłady gastronomiczne, a także szkolne i szpitalne stołówki, zakłady produkcyjne żywności. Możliwe jest także prowadzenie własnej działalności w zakresie udzielania porad dietetycznych i układania diet.

technik żywienia i usług gastronomicznych

Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych?

Organizacja stanowiska pracy jest zależna od miejsca świadczenia pracy. Na stanowisku szefa kuchni, konieczna jest praca na kuchni, w której zachowane powinny być wszelkie standardy higieniczne. Ważne jest także, aby stosować się do zasad BHP, przestrzegać zasad higieny na sali obsługi i kuchni, a także umiejętnie obsługiwać się sprzętem w kuchni. Co ważne, całe stanowisko pracy powinno umożliwiać sprawne poruszanie się po sali, tak aby wykonywanie pracy odbywało się w bezpiecznych warunkach. 

Predyspozycje zdrowotne na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych:

  • wykluczone choroby zakaźne, szczególnie dur brzuszny i salmonella;
  • sprawność fizyczna;
  • dobry wzrok;
  • dobry słuch;
  • sprawność rąk;
  • zdrowy układ oddechowy.

Warto wiedzieć, że każda osoba, która chce podjąć pracę w gastronomii musi posiadać ważną książeczkę do sanitarno-epidemiologicznych.

Takie kompetencje przydadzą się do pracy jako technik żywienia i usług gastronomicznych:

  • umiejętność pracy w stresie;
  • umiejętność pracy w zespole;
  • miłe usposobienie;
  • wysoka kultura osobista;
  • łatwość w nawiązywaniu kontaktu z innymi;
  • kreatywność;
  • wyobraźnia;
  • wysoka estetyka;
  • wysoka ambicja.
technik żywienia i usług gastronomicznych

Czy zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowy?

Zastanawiając się nad tym, czy zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowy, należy wiedzieć, że jest to profesja, która nigdy nie wyjdzie z tzw. użytku. Zapotrzebowanie na wyspecjalizowany personel do przygotowywania potraw czy planowania jadłospisów jest ogromne. Dodatkowo jest mnóstwo miejsc pracy, jak hotele, pensjonaty, kawiarnie, bary, restauracje i stołówki. Wszędzie tam mogą pracować technicy żywienia. Dlatego nie ma obaw, że zabraknie dla nich pracy. Co istotne, rośnie liczba osób, które muszą lub chcą korzystać z porad dietetyka. Związane jest to z całą masą chorób cywilizacyjnych, w których kluczem do wyzdrowienia jest prawidłowo ułożony jadłospis.

Podsumowanie:
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który polega na układaniu diet, estetycznym podawaniu potraw oraz ich jakościowej ocenie i planowaniu.
  • Aby zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych, należy ukończyć technikum na tym kierunku lub podjąć studia wyższe, a także uczestniczyć w kursach i szkoleniach.
  • Zarobki technika żywienia są różnorodne i zależą od miejsca pracy, ale średnio wynoszą około 4 700 zł brutto.
  • Możliwości zatrudnienia w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych są liczne, od restauracji, hoteli i kawiarni po szkolne i szpitalne stołówki oraz zakłady produkcyjne żywności.

Najczęściej zadawane pytania

Kim jest technik żywienia i usług gastronomicznych?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to osoba, która zajmuje się przygotowywaniem posiłków i napojów, sporządzanie jadłospisów i diet, a także obsługą klientów. To kucharze, dietetycy, menagerowie i wiele innych. 

Gdzie mogą pracować technicy żywienia i usług gastronomicznych?

Na techników żywienia i usług gastronomicznych praca czeka w wielu restauracjach, kawiarniach, barach, firmach cateringowych, a także w zakładach dietetyki. To również szansa na rozpoczęcie swojej działalności gospodarczej.  

Jak zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych?

Aby móc pracować w tym zawodzie, konieczne jest skończenie technikum żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkowo każda osoba, która chce dalej się kształcić może pójść na studia wyższe. 

Autor

Artykuł został opracowany i zmodyfikowany przez kilku autorów. Poniżej podajemy dane redaktora lub autora, który dokonał ostatniej modyfikacji.

Aleksandra Góral

Redaktor

Redaktor. Content Marketing specialist WhitePress. Specjalista Social Media.

17 komentarzy

Iza20

Iza20

Jestem mile zaskoczona, że praca technika żywienia i usług gastronomicznych polega, poza układaniem diet, także na estetycznym podawaniu dań. To daje wiele możliwości do wykazania się kreatywnością.
Dawid müller

Dawid müller

Ja lubię też pomagać w kuchni
Katarzyna

Katarzyna

Cieszę się, że artykuł podkreślał także możliwość pogłębiania wiedzy poprzez kursy np. barmańskie, cukiernicze czy baristy. Wielu techników żywienia i usług gastronomicznych robi dokładnie to już w trakcie pracy.
Johann

Johann

Cieszy mnie fakt, że zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest przyszłościowy. Teraz już wiem, na co powinnam zwrócic uwagę w planowaniu swojej przyszłej kariery.
Monika

Monika

Ważne, że artykuł podkreślał zachowanie standardów higienicznych i zasad BHP na stanowisku pracy technika żywienia i usług gastronomicznych. To bardzo ważne w każdej kuchni.
Renia

Renia

Uważam, że pracodawcy często oczekują od techników żywienia i usług gastronomicznych wielu zdolności, ale to właśnie one powodują, że praca na tym stanowisku jest tak interesująca.
Tadek

Tadek

Dzięki artykułowi dowiedziałem się, że istnieje wiele kierunków studiów związanych z żywieniem i usługami gastronomicznymi. To cieszy, bo będę miał wybór, gdzie chcę kształcić się na przyszłość.
baśka2000

baśka2000

Różnorodność zarobków na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych to nie tylko zasługa różnych miejsc pracy, ale także umiejętności i doświadczenia pracownika.
Dagmara

Dagmara

Bardzo ciekawe, że technik żywienia i usług gastronomicznych może prowadzić także własną działalność w zakresie udzielania porad dietetycznych. To może być dla mnie ciekawa opcja w przyszłości.
kustorz

kustorz

Uważam, że osoby pracujące w gastronomii powinny posiadać ważną książeczkę do sanitarno-epidemiologicznych. To podstawowy wymóg podczas wykonywania pracy w kuchni. Dlatego dobrze, że artykuł to podkreślił.
Człowiek

Człowiek

Wow dzięki za pomoc w wybraniu zawodu to mi dużo pomoże nie wiedziałem nawet że jest tak dużo prac związanych z tym profilem. Stawiam go na 1 miejscu bo lubię pomagać innym w czymś
Maria

Maria

Organizacja stanowiska pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo ważna. Uważam, że odpowiednio dopasowane miejsce pracy ułatwia wykonywanie obowiązków.
Konrad

Konrad

Ciekawe, że do pracy na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych wymagane są studia lub ukończenie technikum. Widzę, że to nie jest łatwy zawód i muszę się przygotować na naukę.
Cyryl

Cyryl

Artykuł był bardzo pomocny w moim poszukiwaniu zawodu. Teraz wiem, że technik żywienia i usług gastronomicznych to przyszłościowy zawód. Muszę tylko ukończyć kolejne szkolenia i być w pełni gotowy do podjęcia pracy.
patrycja

patrycja

Jako właściciel restauracji doceniam pracę techników żywienia i usług gastronomicznych. Wymagamy od nich dużo, ale cieszymy się, że mają pełno pasji i chęci do pracy.
Jolanta

Jolanta

Jako technik żywienia i usług gastronomicznych mogę potwierdzić, że praca w tym zawodzie jest bardzo satysfakcjonująca. Cieszę się, że artykuł wypromował ten zawód, który do tej pory był trochę niedoceniany.
Romuald

Romuald

Jako osoba szukająca pracy w gastronomii jestem bardzo zainteresowana tym artykułem. Dzięki niemu dowiedziałem się, że istnieje wiele możliwości zatrudnienia dla technika żywienia i usług gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.