Zawody i ich potencjał

Kiper - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość

28 listopada 2022

5 z 5

Ocena: 5 z 5 | 17 głosów

17 głosów

4 komentarze
Kiper - praca, zarobki, doświadczenie, zatrudnienie, przyszłość
Niektórzy marzą o tym, aby pracować jako kiper. Są to osoby, które uwielbiają wytrawne trunki i chętnie delektują się ich smakiem. To właśnie ta grupa osób najczęściej rozważa przekwalifikowanie i rozpoczęcie kariery zawodowej jako kiper. W tym zawodzie pierwsze skrzypce grają przede wszystkim wytężone zmysły, które umożliwiają dostrzeżenie nawet niewielkich różnic i odchyleń. Przedstawiamy, na czym dokładnie polega praca kipera, a także na jakie zarobki może liczyć. Ponadto poruszamy tematykę zapotrzebowania na rynku pracy na kiperów.

Kiper - na czym polega praca?

W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że praca degustatora nie opiera się na piciu alkoholu do posiadanych granic możliwości. Kiper w swojej pracy zajmuje się wyłącznie próbowaniem napojów wysokoprocentowych. W rzeczywistości po przeprowadzonym badaniu, alkohol jest po prostu wypluwany. Robią tak w obawie, że alkohol może znacząco stępić zmysły i zaburzyć końcową ocenę. Przede wszystkim kiper musi dbać o swoje zmysły, nie może palić papierosów ani także przyjmować używek, które mogłyby zaburzyć funkcjonowanie smaku i węchu. 

Kiper jest degustatorem, który musi dokładnie określić zarówno smak, jak i aromat podawanego alkoholu. Równolegle musi skupić się na jego innych właściwościach: wygląd, zapach, nasycenie, jakość, a także pochodzenie. Bada go organoleptycznie. W kolejnym etapie powinien wykazać się umiejętnościami, które umożliwiają prawidłową klasyfikację trunku i dopasować jego rodzaj do przyjętych standardów. Przed degustatorem pojawia się konieczność wskazania rocznika wina, które poddawane jest próbie. Tuż obok kwestii związanej z właściwościami, kiper powinien charakteryzować się posiadaniem bardzo obszernej wiedzy z zakresu alkoholi. Przedstawiciele tego zawodu najczęściej zajmują się degustacją wina, jednak coraz częściej przedstawiane jest zapotrzebowanie na degustatorów piwa, whisky, a także kawy czy herbaty. 

W ramach świadczonej pracy, kiper musi dokładnie ocenić wygląd płynu, a następnie zbadać i scharakteryzować zapach danego trunku. Jego zadaniem jest określenie bukietu smakowego, do czego przydatna jest znajomość rozpoznanych aromatów. Rezultat jego pracy stanowi raport, który ocenia dany produkt w skali przy uwzględnieniu tych wszystkich kwestii. Rola kipera jest nieoceniona także w czasie produkcji win, ponieważ doradza, aby ostatecznie produkt przypadł do gustu jak największej liczby osób.

Jaki jest zakres obowiązków na stanowisku kiper?

  • ocena wyglądu, aromatu i bukietu smakowego, 
  • określenie smakowitości, 
  • ocena jakości surowców, 
  • przyporządkowanie gatunku i określenie wieku, 
  • rozpoznanie zastosowanej technologii, ewentualnie tradycyjnych rozwiązań,
  • przygotowywanie raportów i ostatecznej oceny, 
  • doradzanie w trakcie produkcji. 

Ile zarabia kiper? 

Zarobki dla kiperów są mocno zróżnicowane. W tej branży dostrzegalne jest szczególne docenienie osób o mocnej renomie i dużej rozpoznawalności w środowisku. Równolegle należy uściślić, że jest to branża odpowiednia tylko dla nielicznych. Muszą oni posiadać mocno wyczulony smak i węch, aby poprawnie klasyfikować produkty. Dla osób początkujących przewidziane są zarobki oscylujące pomiędzy 3000 a 5000 zł brutto. Z kolei najlepsi mogą liczyć na zarobki rzędu 200 000 zł rocznie. Czynniki wpływające na wysokość zarobków kiperów przedstawia dołączona tabela. 

POZIOM WYNAGRODZENIA

ZAROBKI BRUTTO ZAROBKI NETTO

MINIMALNE

3 917 zł / msc

3 000 zł / msc

ŚREDNIE

7 584 zł / msc

5 500 zł / msc

WYSOKIE

23 720 zł / msc

16 500 zł / msc

Czy do pracy na stanowisku kipera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia? 

Szukasz pracy?

Pracownik sklepu-kawiarni ->zlecenie->Pestka

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • Poznań
Dodana
Dodana

Specjalista ds. sprzedaży

Dobre Okna i Drzwi

  • Cieszyn
Dodana

Pracownik produkcji/magazynu

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • 5 100-6 000 zł brutto / mc
  • Kielce
Dodana

Elektromechanik/utrzymanie ruchu/ Sep /

Randstad Polska Sp. z o.o.

  • Złotokłos
Dodana

Zawód kipera w Polsce zaliczany jest do niszowych, choć z każdym rokiem można dostrzec coraz większe zainteresowanie tą profesją. W rzeczywistości w tym zawodzie liczy się przede wszystkim doskonały smak i węch. Zmysły muszą być maksymalnie wyostrzone. Zawodowi degustatorzy nie mogą palić papierosów i przyjmować jakichkolwiek innych używek, ponieważ rzutuje to negatywnie na zmysły. Od kiperów wymagane jest odpowiednie przygotowanie teoretyczne. Muszą posiadać bardzo rozległą wiedzę o winach, dlatego muszą uczestniczyć w licznych kursach i szkoleniach, a także nieustannie dążyć do samodoskonalenia. Poniższa tabela doskonale prezentuje jakie wykształcenie jest potrzebne w pracy kipera. 

CZY POTRZEBNE?

SZKOŁY / STUDIA KURSY / SZKOLENIA

WYMAGANE

 

-

 

 

Kiperem można zostać po kursach zawodowych, jest kilka profesji jedna z nich to kurs kiperski nastawiony na degustację piwa

 

PRZYDATNE

 

-

 

 

-

Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie kiper?

Zadaniem degustatorów win jest bazowanie na wiedzy i uzyskanym doświadczeniu, aby móc dostrzec różne cechy win. Zleceniodawcy lub pracodawcy oczekują przedstawienia informacji w najprostszy sposób swoim odbiorcom lub klientom. W rezultacie degustatorzy win są szczególnie pożądani w miejscach gdzie sprzedawane są wina, szczególnie te prestiżowe. Ponadto każda dobra winiarnia powinna posiadać własnego degustatora. 

Kiper może zdecydować się na prowadzenie swoich kursów i przekazywać swoją wiedzę innym. Czym większą pozycję osiągnie w branży, tym wyższe ceny może ustalić za swoje szkolenia. Jednocześnie rozpoznawalność spowoduje ogromne zainteresowanie wśród potencjalnych klientów. Miłośnicy wina bardzo chętnie poznają nowe smaki jak i równolegle dowiadują się nowych informacji. Jest to dobre rozwiązanie dla winiarni jak i renomowanych hoteli. 

We współczesnych czasach kiper może rozwinąć swoją działalność w social mediach i dzielić się z obserwatorami posiadanymi spostrzeżeniami na temat poszczególnych produktów lub miejsc, które je oferują. Takie niszowe konta znajdują coraz większe grono odbiorców, ponieważ kanały social mediach są coraz częściej wykorzystywane do szerzenia wiedzy. Wówczas może czerpać ogromne profity z nawiązywanych współprac. Kluczowe jest, aby umieć nawiązać kontakt z odbiorcami i skutecznie ich zainteresować umieszczanymi treściami. 

Jakie są predyspozycje zdrowotne na stanowisku kiper?

  • ponadprzeciętnie wyostrzony zmysł smaku i węchu, 
  • rozpoznawanie barw, 
  • brak nałogów.

Video

Czy zawód kipera jest przyszłościowy?

Bezdyskusyjnie, praca kiperów zaliczana jest do zawodów przyszłościowych. Kłopoty gospodarcze w naszym kraju nie są aż tak odczuwalne przez zamożniejszą część społeczeństwa, która coraz chętniej wydaje pieniądze na swoje doświadczenia. W rezultacie bardzo chętnie udają się do lokali, restauracji czy winnic, które mogą poszczycić się współpracą z najlepszymi degustatorami. Równolegle nierzadko uczestniczą w organizowanych spotkaniach z kiperami, których celem jest przeprowadzenie mini kursu w tej tematyce, aby móc poszerzyć swoją wiedzę. 

Szczególnie miłośnicy wina są entuzjastycznie nastawieni na możliwość przeprowadzenia rozmowy z cenionym ekspertem. Z pewnością można powiedzieć, że osoby z talentem, wiedzą i umiejętnością będą mogły znaleźć bardzo dobre zatrudnienie. Stąd w tym zawodzie bardzo ważne jest nieustanne doskonalenie posiadanych umiejętności i zdobywanie nowej wiedzy. 

Jakie kompetencje przydadzą się do pracy jako kiper?

  • ogromna wiedza w tematyce win, 
  • chęć nieustannego rozwoju, 
  • dobra pamięć sensoryczna, 
  • komunikatywność. 

Najczęściej zadawane pytania

Jak zostać kiperem?

Kiper musi posiadać ponad przeciętnie rozwinięte zmysłu smaku i węchu. Swoje umiejętności powinien doskonalić na specjalistycznych warsztatach zawodowych. 

Jakie są zarobki kiperów?

Początkowi kiperzy mogą liczyć na wynagrodzenie pomiędzy 3000 a 5000 zł. Z kolei najlepsi degustatorzy mogą zarabiać nawet 200 000 zł rocznie.

Autor

Artykuł został opracowany i zmodyfikowany przez kilku autorów. Poniżej podajemy dane redaktora lub autora, który dokonał ostatniej modyfikacji.

Aleksandra Góral

Redaktor

Redaktor. Content Marketing specialist WhitePress. Specjalista Social Media.

4 komentarze

lewiatan

lewiatan

Jestem kiperem od lat i bardzo lubię swoją pracę. Faktycznie, zmysł smaku i węchu muszą być na bardzo wysokim poziomie, ale dzięki temu mogę degustować przepyszne wina i piwa. Polecam ten zawód, szczególnie jeśli ktoś jest pasjonatem alkoholi.
Jestem Fajny

Jestem Fajny

Bardzo ciekawa branża, ale zarobki mogłyby być wyższe, biorąc pod uwagę wymagania stawiane przed kiperami. Nie wiem, czy miałbym szansę dostać tę pracę, ale na pewno warto rozważyć kursy kiperskie.
Radio

Radio

Nie wiedziałem, że kiper to taki wymagający zawód. Wydaje mi się, że nie mam odpowiednich predyspozycji, ale ciekawe, że są kursy kiperskie skierowane na degustację piwa. Może warto byłoby spróbować.
Eureka

Eureka

Świetny artykuł! Bardzo mi się podoba, jak dokładnie opisano zakres obowiązków kipera oraz jakie predyspozycje potrzeba na tym stanowisku. Planuję zatrudnić kipera w mojej restauracji i ten artykuł na pewno mi pomógł.

Dodaj komentarz

Wszystkie pola muszą być prawidłowo wypełnione

Komentarz został dodany

Redakcja Aplikuj.pl zastrzega sobie prawo usuwania komentarzy obraźliwych dla innych osób lub zawierających wulgarne słowa, adresy www oraz adesy e-mail i numery telefonów.